Carrot cake of worteltaart is (nog) niet zo bekend bij ons. Maar in het Verenigd Koninkrijk is dit een regelmatig dessertje. Bij een carrot cake meng je wortelen door je cakebeslag. Na het bakken zijn de wortelen 'weggesmolten' in het beslag en zorgen ze voor een natuurlijk zoete smaak. Je zal de wortelen niet echt proeven in de cake. Deze cake is eigenlijk verrassend lekker, zeker in combinatie met dit glazuur van roomkaas. Laat je dus niet afschrikken door de wortelen, want het is zeker het proeven waard!


Ingrediënten:
- 320g geraspte wortelen (± 500g ongeraspte wortelen)
-
40g walnoten (gehakt)
-
320g tarwebloem
-
2 tl bakpoeder
-
3 tl (gedroogde) tijm
-
4 eieren
-
200ml agavesiroop (of honing)
-
200ml gesmolten kokosolie (niet te warm)
-
1 tl vanille-extract
-
Snuifje zout
Glazuur:
-
100g (light) philadelphia
-
1 el agavesiroop
-
3 el halfvolle melk
-
1 tl vanilla-extract
Benodigdheden:
- 2 mengkommen
- Klopper
- Spatel
- Rasp
- Cakevorm (tulband)
- Mengkom voor glazuur
- Klopper
Bereiding:
-
Rasp de wortelen. Je kan ook voorverpakte geraspte wortelen kopen, maar het smaakt lekkerder met verse wortelen.
-
Verwarm de oven voor op 160°C.
-
Meng de bloem, de bakpoeder, de tijm en het snuifje zout onder elkaar.
-
Meng de eieren, de agavesiroop, de kokosolie en het vanille-extract onder elkaar tot een egaal mengsel.
-
Voeg het bloemmengsel in meerdere delen toe aan het eimengsel.
-
Voeg de geraspte wortelen toe en meng onder elkaar met een spatel.
-
Voeg als laatste de gehakte walnoten toe.
-
Beboter en bebloem de cakevorm en vul met het beslag.
-
Bak 40-45 minuten op 160°C.
-
Laat afkoelen alvorens te ontvormen.
Bereiding glazuur:
-
Klop de philadelphia op met de agavesiroop en het vanille-extract tot een luchtig geheel.
-
Voeg de melk lepel per lepel toe.
-
Als je glazuur nog niet de gewenste dikte heeft kan je nog melk toevoegen om het dunner te maken.
-
Als de cake volledig is afgekoeld kan je het glazuur over de cake gieten en laten hard worden.
Variatie: Gebruik andere noten als je wil variëren met smaken.
Variatie: Voeg wat appelsien- of citroenschil toe aan het glazuur om het nog frisser te maken.
Reactie plaatsen
Reacties